کتاب من یک امدادگر هستم / تالیف منوچهر کیانی مقدم
خرید کتاب آموزش کمک های اولیه 1401، در زندگی تک تک ما هر روزه حوادث مختلفی رخ می دهد که گاهی این حوادث در کنار ما به وقوع می پیوندد که نمی دانیم چه برخوردی کنیم. گاهی اوقات به سادگی از کنار آن رد می شویم و یا ناآگاهانه اقداماتی انجام می دهیم که می تواند برای مصدومین حادثه نه تنها موثر نبوده بلکه برای آنها درد سرساز باشد.
زمان بروز ایست قلبی و تنفسی
این مهم زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که بدانیم در زمان بروز ایست قلبی و تنفسی زمان طلایی برای نجات فرد بین 2-4 دقیقه می باشد و در این زمان کم معمولا دسترسی به کادر پزشکی در محل حادثه یا مراکز پزشکی نزدیک، که بتواند نجات دهنده فرد باشد وجود ندارد.
در مورد دیگر شرایط اورژانسی نیز عدم رسیدگی به موقع می تواند ضایعات جبران ناپذیری برای فرد مصدوم و بیمار به جا گذارد.
آموزش کمک های اولیه در جامعه
با توجه به اهممیت این امر دانستن برخورد با بیماران اورژانسی در خارج از مراکز درمانی ضروری به نظر می رسد. متاسفانه آموزش کمک های اولیه در جامعه ما فراگیر نبوده و عده قلیلی این آموزش ها را گذرانده اند و در اکثر موارد اورژانسی حاضرین در صحنه حادثه نه تنها نجات دهنده جان مصدوم نیستند بلکه آسیب های وارده به فرد را بیشتر می کنند.
در این کتاب من یک امدادگر هستم، برآنیم تا با آشنایی با برخی از شرایط اورژانسی و انجام اقدامات لازم در این افراد بتوانیم از آسیب بیشتر به فرد حادثه دیده جلوگیری کرده و اقدامات اولیه و ابتدایی را تا رسیدن تیم اورژانسی بر بالین بیمار و یا رساندن وی به مرکز درمانی بیاموزیم.
منوچهر کیانی مقدم مولف کتاب من یک امدادگر هستم
در پایان بر خود الزم می دانم از کلیه عزیزانی که در نگارش این کتاب یاری گر اینجانب بودند کمال تشکر و سپاسگزاری خود را اعلام نمایم. لازم به یادآوری است که این اثر خالی از کاستی و نقص نبوده و بی شک انتقادات و پیشنهادات اساتید و همکاران گرانقدر می تواند در رفع نواقص و پربار شدن بار علمی این کتاب من یک امدادگر هستم، کمک نماید
علائم و نشانه های بیمای های ایسکمیک قلبی
1- درد قلبی (درد قفسه سینه)
یکی از مهمترین و رایج ترین علامت ها در بیماران قلبی درد قفسه سینه می باشد که عمدتاً به دلیل بیماری های ایسکمیک قلبی می باشد. البته هر دردی را که فرد قفسه سینه احساس می کند و یا هر بیماری که ابراز درد قلبی داشت را نمی توان بیمار قلبی در نظر گرفت و این درد صرفاً درد قلبی نیست. برای اینکه دردی که در قفسه سینه به دنبال حمله ی قلبی احساس می شود را به خوبی تشخیص دهید از معیار PQRST استفاده کنید که این معیار شامل موارد زیر می باشد:
معیار PQRST
P : چه عواملی باعث تشدید درد قلبی می شود.
Q : کیفیت درد قلبی به چه شکلی است. معمولاً افرادی که این درد را تجربه می کند درد را بصورت احساس سنگینی و فشار روی قفسه سینه عنوان کرده و احساس می کند که قفسه سینه شان در حال له شدن است و احساس خفگی می کنند.
R : نحوه انتشار درد چگونه است. اگر بیمار انگشت خود را روی یک نقطه از قفسه سینه گذاشت و درد را بصورت نقطه ای نشان داد نمی تواند درد قلبی باشد چون درد قلبی معمولاً به صورت منتشره بوده و از زیر جناح حس می شود و می تواند به هر دو شانه، بازوها و هر دو دست، پشت و یا گردن و فک تحتانی منتشر گردد.
S : دردی که بیمار قلبی بیان می کند بسیار شدید بوده و فرد بیان می کند شدید ترین دردی بوده که تا به حال تجربه کرده است.
T : زمانی که درد قلبی به طول می انجامد را بررسی نمایید. دردهای ناشی از آنژین معمولاً بیش از یک ربع به طول نمی انجامد و اگر درد بیش از 30-20 دقیقه طول بکشد به انفارکتوس قلبی یا بیماریهای دیگر قلبی شک کنید.
احساس درد قلبی در قفسه سینه
نکته: در بعضی از بیماران شما درد را با این شدتی که بیان شد نمی توانید ببینید و معمولاً بیمار دردی عنوان نمی کند یا درد با این شدت نیست. دو گروه عمده از این بیماران، افراد دیابتی و معتاد می باشند. در این افراد به دنبال بررسی علائم دیگر بوده و زیاد دنبال درد نگردید.این حالت را چون فرد درد قلبی را به خوبی حس نمی کند به سکته خاموش یا Silent Mi معروف است.
2- تنگی نفس
علامت بعدی در بیماران ایسکمیک قلبی تنگی نفس می باشد که گاهی اوقات مختصر بوده و فقط فرد عنوان می کند نفسش سنگین است یا می گوید: « نفسم خوب بالا نمی آید، و گاهی اوقات اگر فرد مبتلا مسن بوده و سابقه بیماریهای زمینه ای دیگر را هم داشته باشد این تنگی نفس بسیار شدید تر بوده و همراه با تنفس های سریع، سطحی و صداهای تنفسی غیرطبیعی و … خود را بروز می دهد .
3- حالت تهوع و استفراغ
این علامت هم در بیماران قلبی شایع است و اگر بیمار غذا صرف کرده باشد و شکم پر باشد احتمال استفراغ های شدید در این بیماران زیاد است.
4- تعریق سرد
در حالت عادی زمانی که فرد فعالیت فیزیکی شدید داشته باشد، به دنبال ورزش، دمای بالای محیط و … دچار تعریق شود، پوست بدن فرد گرم و داغ است. اما در بیماران قلبی تصور می شود که یک پارچ آب بر روی سر و صورت بیمار خالی کرده اید. به شکلی که سر و صورت و لباس آنها کاملاً خیس است و تعریق فراوان دارند اما بر خلاف این تعریق زیاد پوست آنها کاملاً سرد و خنک می باشد.
5- علائم ظاهری
افرادی که دچار بیماریهای ایسکمیک هستند معمولاً ظاهری مضطرب، بی قرار و هراسان از مرگ دارند و اغلب در حال ماساژ قفسه سینه و کتف چپ خود می باشند.
نکته: در بیماران قلبی علائم دیگری نیز وجود دارد مانند تغییر ضربان قلب یا بی نظمی ضربان قلب، تغییرات فشار خون (کاهش یا افزایش)، تغییرات تنفسی، تغییرات نوار قلب و … که این علائم نیاز به تجهیزات بیشتر و همچنین علم بیشتر دارد که مربوط به کمک های اولیه در شرایط خارج از مراکز درمانی نبوده و نیازی نیست به خاطر بررسی آنها زمان را از دست بدهید.
انجام اقدامات اولیه در بیماران ایسکمیک
1- بی حرکت کردن یا حذف فعالیت فیزیکی بیمار
یکی از اولین اقداماتی که در بیماران قلبی انجام می دهید این است که هرگونه فعالیت فیزیکی بیمار را حذف کنید. چون با افزایش فعالیت بدنی بیمار، مصرف اکسیژن نیز افزایش یافته و به دلیل تنگی عروق کرونر این افزایش مصرف اکسیژن میوکارد می تواند آسیب را بیشتر و جدی تر نماید.
بهتر است برای بی حرکت کردن بیمار، او را در بهترین وضعیت قرار دهید تا فشار کمتری به قلب وارد شود. بهتر است بیمار در وضعیت نشسته یا نیمه نشسته قرار بگیرد.
انتقال بیماران قلبی
بحثی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا تمام بیماران قلبی باید توسط آمبولانس یا تیم درمانی به بیمارستان منتقل شوند یا خودمان هم می توانیم آنها را منتقل کنیم. پاسخ اینکه پس از ارزیابی بیمار قلبی اگر احتمال بیماری قلبی را می دهید این بیمار باید حتماً به مرکز درمانی منتقل شود.
اما همیشه امکان انتقال بیمار توسط آمبولانس اورژانس فراهم نیست ( به خاطر در دسترس نبودن وسایل تماس با اورژانس، نبودن آمبولانس در منطقه و … ). در این حالت شما نباید اجاره بدهید که بیمار فعالیت زیادی داشته باشد و خودش راه برود و یا حتی رانندگی کند.
بیمار را روی یک صندلی در حالت نشسته قرار داده و یا یک پتو در کنار بیمار پهن کنید و بیمار را روی آن قرار داده و به داخل خودرو منتقل و سپس او را به مرکز درمانی برسانید. در حین انتقال هم بقیه اقدامات لازم را که در ادامه بیان می شود برای او انجام دهید.
2-رساندن حداکثر اکسیژن
چون میزان تقاضای اکسیژن بیشتر از عرضه آن به سلول های میوکارد است باید سعی کنید میزان اکسیژنی که به سمت بیمار هدایت می شود را زیادتر کنید تا خونی که به سمت قلب حرکت کرده و به زحمت خود را از قسمت تنگ شده عبور داده، سرشار از اکسیژن باشد تا کمک بیشتری به بیمار نماید.
به همین دلیل توصیه می شود اطراف بیمار قلبی را خلوت نمایید و از ازدحام اطراف او اجتناب نمایید. درب و پنجره ها را باز کرده و لباس های زیادی و تنگ بیمار را بازتر کرده تا بیمار راحتتر نفس بکشید. در صورت در دسترس بودن کپسول اکسیژن برای بیمار اکسیژن با کانولای بینی یا ماسک صورت برقرار نمایید.
3- تجویز قرص آسپرین(ASA)
برای اینکه احتمال تشکیل لخته در شریان کرنری در محل انسداد را کم کنید توصیه می شود به بیمار حدود 160 تا 325 میلی گرم آسپرین بدهید. آسپرین یک داروی ضد تجمع پلاکتی می باشد و نمی گذارد پلاکت ها با یکدیگر تجمع یابند.
توصیه می شود در بیمارانی که احتمال حملات ایسکمیک قلب وجود دارد دو عدد آسپرین 80 یا 100 میلی گرمی و یا یک عدد آسپرین 325 میلی گرمی به صورت جویدنی بدهید.
نکته مهمی که در مورد تجویز آسپرین باید مد نظر داشته باشید این است که بیمار ممنوعیتی در خصوص مصرف ASA نداشته باشد. یعنی سابقه آسم و آلرژی به آسپرین نداشته باشد. همچنین خونریزی فعال یا خونریزی اخیر گوارشی، هموفیلی و مشکل انعقادی نداشته باشند. در مورد خونریزی اخیر در بیماران خانم، پریودی (منس) او مهم نبوده و می توان به راحتی برای او آسپرین را استفاده کرد.
4- تجویز نیتروگلیسرین(T.N.G)
مهمترین اثر نیتروگلیسرین بر روی عروق کرونر اتساع آن ها می باشد و با توجه به اینکه مشکل اصلی بیماران ایسکمیک تنگی عروق کرونر بود شما می توانید با مصرف این دارو برای بیمار، عروق کرونر را متسع کرده و تا حدودی از مشکل بیمار بکاهید.
در خصوص مصرف T.N.G باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- اول اینکه این قرص را بصورت زیر زبانی برای بیمار استفاده نمایید. چون قسمت اعظم این دارو از طریق عروق ریز زیرزبان جذب شده و سریع اثر می کند (گاهی اوقات برای اثر سریعتر دارو پرل T.N.G را سوراخ کرده و مایع داخل آن را زیر زبان بیمار می چکانند).
- حداکثر دوز T.N.G سه عدد می باشد که باید با فاصله 5 دقیقه استفاده شود. یعنی یک عدد پرل T.N.G به بیمار بدهید. ،5 دقیقه صبر کنید. اگر درد بیمار بهتر نشد T.N.G دوم و در صورت عدم بهبود درد بعد از 5 دقیقه T.N.G سوم را برای بیمار استفاده نمایید.
- نکته مهم دیگر در خصوص مصرف T.N.G این است که در زمان استفاده از این دارو فشار سیستولیک بیمار نباید زیر mmHg80 باشد. ( برای اینکه در خارج از محیط درمانی و بدون وسیله بتوانید تشخیص دهید فشار بیمار زیر 80 است یا بالای 80 .نبض رادیال (مچ دست ) بیمار را چک کنید. اگر حس شد فشار بالای 80 و اگر حس نشد فشار بیمار زیر 80 بوده و نباید برای او T.N.G استفاده کرد.)
- و مطلب بعدی که در خصوص مصرف T.N.G باید بدانید این است که اگر بیمار خودش از T.N.G استفاده کرده بود شما حداکثر دوز را مد نظر داشته باشید و جمعاً بیش از 3 عدد استفاده نکرده باشید.
در ضمن مراقب باشید اگر بیمار داروی ویاگرا در 24 ساعت گذشته استفاده کرده باشد ترجیحاً از T.N.G نباید استفاده نمایید.
برای ادامه مقاله و خرید کتاب آموزش کمک های اولیه 1401، من یک امدادگر هستم روی لینک روبرو کلیک کنید. کتاب آموزش کمک های اولیه
سلام
کتاب من یک امدادگر هستم درباره چی هست؟
کتاب من یک امدادگر هستم، درباره آشنایی با برخی از شرایط اورژانسی و انجام اقدامات لازم در این افراد بتوانیم از آسیب بیشتر به فرد حادثه دیده جلوگیری کرده و اقدامات اولیه و ابتدایی را تا رسیدن تیم اورژانسی بر بالین بیمار و یا رساندن وی به مرکز درمانی بیاموزیم.
بایت زحمات شما سپاسگذارم. بسیار کتاب خوبی را انتشار دادید
سلام
از حسن توجه شما ممنون